WING TSUN KUNG FU
SZÉKESFEHÉRVÁR

Weboldal alcíme
GYIK
Lorem ipsum

Gyakran Ismételt Kérdések 

Nem vagyok már fiatal, akkor is elkezdhetem a Wing Tsun tanulását?

Igen, a Wing Tsunhoz nem lehet túl öregnek lenni, mivel nem igényelnek a technikák extra erőnlétet vagy nagy hajlékonyságot. Valamint az idősebb korosztály tagjai számára a Wing Tsun egészségmegőrzést, az egészséges élethez szükséges rendszeres testmozgást biztosítja. Számos idősebb (30-70 éves) diák tanul iskoláinkban, a fiatalabbakkal együtt.

Gyerekkorban, fiatalon már járhatok Wing Tsun edzésekre?

Igen, ha már elérted az iskolás kort. A gyerekek külön csoportban gyakorolhatnak, számukra a Wing Tsun az önvédelem mellett, egy egyedi mozgáskultúra elsajátítását biztosítja, valamint elősegíti a jobb mozgáskoordináció, a kéz- és lábügyesség kialakulását, fejleszti az egyensúlyérzéket, a térérzékelést és a kondíciót.

Nem vagyok túl jó formában fizikálisan, akkor is belekezdhetek az edzésekbe?

Igen, ez nem jelent akadályt. Sokakban az a kép él, hogy a harcművészek/küzdősportolók csak átlagon felüli izomzattal rendelkező, kigyúrt, nagydarab emberek lehetnek. Cáfolva ezt, a Wing Tsun gyakorlása nem igényel ilyen testalkatot. A stílus egyik legjellemzőbb sajátossága, hogy nem az erőre épít, inkább technikai módszerekkel old meg egy helyzetet. Így egy gyengébb, alacsonyabb ember is sikeresen megvédheti magát egy nálánál erősebb, nagyobb ellenféllel szemben. Természetesen szükség van egy alap kondícióra, de ez néhány hónap, rendszeres edzéssel megszerezhető. Tehát ha túl kicsinek vagy túl nagynak vagy túl soványnak vagy túl kövérnek vagy túl gyengének tartod magad ne aggódj, nálunk ez nem kizáró tényező.

Ügyetlennek érzem magam, biztos menne ez nekem?

A stílus egyik alapvető jellemzője, hogy egyszerű. Egyszerű, tehát könnyen elsajátítható technikákat alkalmaz. Ezenkívül a Wing Tsunban számos gyakorlatsor, ciklusgyakorlatok, rávezető gyakorlatok segítik a jobb kéz- és láb koordináció kialakulását. Kezdőként az egyszerűbb gyakorlatoktól haladsz a bonyolultabbak felé. Ne aggódj tehát, fokozatosan tudsz majd fejlődni és ügyesedni.

Nem vagyok túl hajlékony, egész nap ülő munkát végzek, akkor is elkezdhetem?

A Wing Tsun stílusának egyik legfontosabb célja, hogy a technikák bármikor használhatóak és eredményesek legyenek. Ebből következően nincs szükség különösebben laza izomzatra, vagy akrobatikus hajlékonyságra, hiszen az utcán egy váratlan támadásra azonnal kell reagálni, nincs idő nyújtásra, lazításra. A technikák is ehhez igazodnak. Nincsenek például magas rúgások, amihez nagyon laza láb szükséges, viszont éppen ezért nehezen lehet gyorsan és biztosan kivitelezni, ha az ember előtte nem melegített be, vagy nyújtott le rendesen. Egy alapszintű, átlag lazaság természetesen szükséges, de ez szintén elérhető, az edzések alatt.

Végig bírom csinálni az edzést vajon?

A tréningek hossza 1,5 óra, melyből azonban csak az utolsó 10-15 perc az erőnléti edzés. Mivel idősebbek és gyerekek is gyakorolhatják a Wing Tsunt, mindenkinek csak a maga erőnlétéhez képest kell teljesítenie, a fokozatosság elvét figyelembe véve. Természetesen szükséges egy alapvető kondíció, ezt azonban 1-1,5 hónap alatt meg lehet szerezni a tréningek végén lévő erőnléti edzésekkel.

Kezdőként nem fognak kinevetni a többiek?

A tréningeken teljesen megszokott, hogy kezdők érkeznek, akiknek nem mennek rögtön tökéletesen a mutatott technikák. A haladó diákok és az oktatók nem nevetik ki, nem gúnyolódnak a kezdők próbálkozásain, gyakorlásukon. Mindenki volt egyszer kezdő és gúnyolódás helyett inkább segítségnyújtásra, szakmai magyarázatokra számíthatsz tőlük.

Lányként, nőként is elkezdhetem az edzéseket?

A Wing Tsun az egyetlen kung fu stílus amit egy nő fejlesztett ki és mivel nem a fizikai erőre épít egy tökéletes választás a gyengébbik nem képviselői számára. Egy hölgy olyan speciális technikákat is megtanul az edzéseken, amik a tipikus ellene irányuló támadások (tapizás, fogdosás) kivédésére és a támadó hatástalanítására irányulnak.

Probléma ha nem tudok heti két alkalommal elmenni?

A Wing Tsun iskolákban alapvetően heti két edzés az ajánlott kezdő szinten, ugyanakkor, ha munkád miatt havi néhány edzés kimarad, nem probléma, több diák is van, aki szintén így tudja csak megoldani az edzésre járást. Ezen kívül lehetőség van az egyesület többi edzésén pótolni a kimaradt alkalmakat, valamint kiscsoportos (2-5 fős) edzésen, illetve magánúton is tanulni, az oktatókkal előzetes egyeztetés után.

Ha nem akarok versenyezni az gondot jelent?

Nem probléma, nálunk nincsenek versenyek, ugyanis a Wing Tsun nem küzdősport hanem harcművészeti rendszer, mely elsősorban a pusztakezes önvédelemre tanít meg, így nincsenek versenyek, mivel a Wing Tsun rendszerét nem lehet szabályok közé szorítani, ha ezt tennénk a stílus technikáinak nagy része elveszne.

Megsérülhetek, kék, zöld foltokat fogok szerezni az edzésen?

Az edzéseken, mint minden más harcművészetnél, küzdősportban, sőt bármilyen sportban elkerülhetetlen, hogy kisebb sérülések ne történjenek, ugyanakkor tévhit az, hogy a harcművészetet gyakorlóknál nagyobb a sérülés veszélye. Iskolánkban soha nem történt komolyabb sérülés, csonttörés. A gyakorolók megtanulják a veszélyes technikák kontrollált kivitelezését és a figyelmes végrehajtást, így ezáltal minimálisra csökkentjük a sérülésveszélyt.

Nem túl durva a Wing Tsun?

A Wing Tsun alkalmaz olyan technikákat, megoldásokat, amik első látásra durvának tűnnek, de ezeket a technikákat csak a helyzet súlyosságát mérlegelve használjuk. Mindamellett egy önvédelmi szituációban, soha ne a védekezőt gondoljuk durvának, hanem azt, aki aljas módon, előre kitervelt szándékkal megtámad bennünket.

Mire számítsak az első Wing Tsun edzésemen?

Sok új és logikus információra, hatékony önvédelmi technikákra, gyorsan elröpülő időre, érdekes emberekre és izzadságra. Személyesen megismerkedhetsz kung fu iskolánkkal, a mesterrel és a többi gyakorlóval. A próbaedzés alatt már egy konkrét véleményt tudsz alkotni és eldöntheted, hogy be szeretnél-e iratkozni vagy sem.

Miben fogok edzeni, és ez mennyibe kerül?

Ha a Wing Tsun harcművészet tanulásába kezdesz, nem kell azonnal a teljes kung fu ruházatot megvásárolnod, egy világos póló, egy tréningnadrág és egy sportcipő elegendő a kezdéshez. A havi tandíjadat csak az első próbaedzés után kell befizetned, ha úgy döntesz beiratkozol. A pontos árakról az instruktorod fog felvilágosítást adni, mivel több kedvezményt is igénybe tudsz venni.